Met je paard wonen op De Maesberg – Blog 1

Met je paard wonen op De Maesberg – Blog 1

Wie droomt er nu niet van… Je paard bij huis hebben. Dat je ‘s avonds, voordat je gaat slapen, nog even je paard een kus op zijn neus kan geven. Of heerlijk op zondagochtend de deur uit loopt met je kopje koffie in je hand om vervolgens neer te strijken in een lekkere stoel met uitzicht op je paard. Op De Maesberg wonen een paar van deze paardengenieters. Twee van hen vertellen wat wonen op De Maesberg en het hebben van een paard op hetzelfde terrein voor hen betekent.


Het was een zonnige dag in juni toen wij voor het eerst voet zette op de vruchtbare aarde van camping/manege de Maesberg. Samen waren we al enige tijd op zoek geweest naar een woonplek buiten de stad maar dat wilde niet vlotten. De huizenmarkt was slecht en verkoop van onze eigen woning was hierdoor geen optie. Daarnaast was ik al ruim een jaar bezig om een jeugddroom te realiseren, de aanschaf van een paard. Beide wensen leken op dat moment geheel in duigen te vallen. Even leek het heel dichtbij maar die dag hadden we na lang overleg besloten om een punt te zetten achter alle acties die hierin liepen. Om dit te verwerken hadden mijn partner en ik besloten om een korte wandeling te maken op landgoed Warnsborn. Even genieten van de rust en energie van het bos. Al sinds dat mijn voeten mij konden dragen had ik gewandeld in dit gebied. Eerst samen met mijn ouders. Moeder die de natuur prachtig vond maar zich niet altijd kon vinden in het aantal kilometers die mijn vader hierin wilde afleggen. Vader die alles vertelde over hazelwormen en hagedissen in de zon tijdens de wandelingen die ik samen met hem maakte. Later met mijn eigen kinderen en partner. Toch was de camping/manege voor ons altijd verborgen gebleven. Op de een of andere manier hadden we in de afgelopen 44 jaar het hele gebied uitgekamd maar die plek structureel overgeslagen. Tot op die dag in juni waarop we per toeval langs de Maesberg kwamen.

In de buitenbak bij de ingang waren twee dames bezig met een Friese ruin. Na een kort gesprek leerde we dat het mogelijk was om je paard hier te stallen. De eigenaar, Rene, liet ons het terrein zien en legde uit dat de paarden op de Maesberg op een paardvriendelijke manier gestald worden, in de kudde en niet op 12 m2 apart van soortgenoten met af en toe een weidegang. En zeker niet onbelangrijk, er was nog plek.

Rondom de stalling stonden verschillende chalets en stacaravans, als een klein dorpje. Sommige bewoners hadden hun paard in de kudde staan en woonde zo in het bos, bij hun paard. Na de enorme zoektocht die we hadden ondernomen met alle teleurstellingen en onmogelijkheden bleek dat het moment dat we stopte met zoeken de deur open ging naar de wereld waarin het allemaal wel mogelijk was. Er was nog een plekje vrij waar we niet lang over na hoefde te denken. Op nr. negen bouwen we nu ons eigen sprookjes chalet. Vanuit de woonkamer kunnen we ons paard en muildier zien scharrelen in de kudde en vanuit de slaapkamer kijken we het bos in.

Soms wanneer ik aan kom lopen vind ik het nog steeds onwerkelijk. Dan zie ik de wereld om mij heen, de geur van dennen, de vogels, een hinnik op de achtergrond, een vriendelijk gedag van de buren en dan voel ik me eindelijk thuis.

Albert en Angélique

blog_groot_wonen2
Gedicht geschreven door Angelique Voskamp

Author description

Sonja Braafhart

About the author:Ik wil me graag aan je voorstellen. Ik ben Sonja Braafhart. Samen met mijn gezin ben ik eigenaar van Trainings- en Opleidingscentrum De Maesberg in Arnhem. Ik hou me dagelijks bezig met het lichamelijke, mentale, emotionele en spirituele welzijn van mens en paard. Om mijn mooie, maar ook brede beroep samen te vatten, noem ik mezelf Horse & Mind coach.

No comments yet.

Leave a reply

Reset all fields